Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Orthopedie bij het konijn: externe fixtie van het dijbeen

Wat te doen als een konijn een gebroken dijbeen heeft?

Bij de achterpoot hebben we de mogelijkheid om het dijbeen (femur) met behulp van een externe fixatie te behandelen. Het gebroken bot krijgt een pen in het merg (= intramedullaire pen) .

Gebroken bovenbeen of femur Gebroken bovenbeen of femur

Linker foto: Gebroken bovenbeen of femur bij een konijn, rechter foto: gebroken onderbeen of tibia en fibula bij een konijn.

Externe fixatie van het dijbeen ....
Sommige botbreuken bij het konijn kunnen met een externe fixatie worden behandeld. De botten van een konijn zijn vrij dun en fragiel. Het is bijna onmogelijk om een plaat met schroeven aan te brengen. Als alternatief kan er een metalen pen in het gebroken bot worden geplaatst, een intramedullaire pen. Op deze manier worden de losse botdelen bij elkaar gehouden. Daarna worden een of meerdere dwarspinnen geplaatst zodat de botbreuk goed stevig wordt gestabiliseerd.

De dwarspen wordt aangebracht door dierenarts Martin Vink

Dierenarts Martin Vink brengt een dwarspen in het bot aan

Met behulp van een speciale sneldrogende lijm worden de metalen dwarspennen aan de omgebogen intramedullaire pen aan elkaar vastgemaakt. De lijm is licht, maar tegelijkertijd enorm sterk. Het konijn heeft dan niet een zware last te dragen tijdens de genezing.

Het dijbeen is een van de grotere botten en deze kan met een pen in het merg (intramedullaire pen) worden behandeld. Ook het onderbeen van de achterpoot kan op deze manier worden behandeld, maar het bot is dan wel veel dunner, hetgeen het lastiger maakt.

We gaan de breuk opereren, met een orthopedische boor wordt de intramedullaire pen geplaatst in het femur.

Gebroken bovenbeen of femur wordt operatief behandeld

De intramedullaire pen zorgt dat de botdelen bij elkaar blijven. De schroefdraad wordt in het bot net boven de knie vastgedraaid en verankerd. De pen wordt boven het dijbeen omgedraaid en daarna buitenom naar beneden langs het dijbeen gebogen. De dwarspen(nen) die in het distale gedeelte (= van het lichaam af) van het bovenbeen, net boven de knie worden gezet, worden verankerd aan de omlaag gebogen intramedullaire pen. De Bison lijm die gebruikt wordt is supersterk maar tegelijkertijd ook heel licht, we hebben dit idee overgenomen van dierenarts Michiel van Zuijlen. Doordat deze pennen met elkaar verbonden worden wordt het bot super sterk aan elkaar vast gezet. Het gebroken bot kan goed aan elkaar groeien.

Gebroken bovenbeen of femur wordt met een operatie behandeld

Gebroken bovenbeen met externe fixatie gefixeerd

Super sterk verbonden
Het gebroken bot is zo sterk gefixeerd dat het konijn rustig (in een kleine ruimte) met de gebroken poot rond kan lopen. De eigenaar moet als nabehandeling metacam (een pijnstiller en ontstekingsremmer) geven en een antibioticum. De huid moet elke week ontsmet worden waar de pennen uit de huid steken.

Hieronder zie je Chiara 2 weken na de operatie goed lopen.

2 weken na de operatie kan het konijn er goed op staan en lopen

Verwijderen na 3-4 weken
Na 3 a 4 weken is het bot vaak al dermate aan elkaar gegroeid dat de pennen weer verwijderd kunnen worden. Voor deze behandeling moet het konijn wederom onder verdoving. We maken een röntgenfoto om te zien of het bot aan elkaar vergroeid is.

4 weken na de operatie is te zien dat het bot goed aan elkaar gegroeid is

We knippen met een grote draadkniptang de pennen door en verwijderen deze uit het bot. Als de pennen verwijderd zijn adviseren we om het konijn nog 2 weken hokrust te geven om het bot verder te laten aansterken.

4 weken na de operatie worden de pennen uit het bot gehaald

Een externe fixatie is de beste therapie om een gebroken bovenbeen of femur van een konijn te behandelen.

Soms is dit echter niet mogelijk omdat de breuk te gecompliceerd is of als er een open fractuur (bot steekt door de huid) is die geïnfecteerd is of die dusdanig is dat deze niet gerepareerd kan worden.
In deze gevallen is er de mogelijkheid om de achterpoot te amputeren.


Terug naar de overzichtspagina over orthopedie bij het konijn




We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel informatie te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan